Hamburgery z čiernej fazule

Vegánske / 120 minút / Jednoduché

Keď sa povie slovo „šalát“, automaticky si predstavíme svieže letné jedlo. Šaláty môžu byť aj vhodným jedlom na zimu. Keď zmiešate sladkú pečenú maslovú tekvicu so sviežim granátovým jablkom a špenátom, získate ľahké a výživné jedlo vhodné pre každý zimný deň.

Ingrediencie

• 350 g sušenej čiernej fazule

• 40 g ľanových semiačok

• 100 g bielej cibule

• ½ šálky ovsených vločiek

• 1 krajec chleba namočený v rastlinnom mlieku

• 1 hrsť čerstvého koriandera

• 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja

• 1 ČL soli

• ½ ČL mletej rasce

• ½ ČL kardamónu

• ½ ČL muškátového orieška

• Čili vločky (podľa chuti)

Postup

1. Sušené čierne fazule dajte do veľkej misy, pridajte dvojnásobné množstvo studenej vody a nechajte namočené cez noc. Sceďte, pridajte do hrnca s veľkým množstvom vody a priveďte k varu. Stiahnite plameň a nechajte variť približne 90 minút. Po dovarení sceďte a dobre opláchnite.

2. Ľanové semiačka vložte do misky s vlažnou vodou a nechajte 1 - 2 hodiny namočené. Ak chcete proces urýchliť, môžete ich z času na čas premiešať lyžičkou alebo ich nechajte namočené cez noc. Ľanové semiačka budú mať po namočenú želatínovú textúru, ktorá pomôže spojiť všetky ingrediencie.

3. Čierne fazule pridajte do misky a popučte ich vidličkou, až kým nevytvoríte kašu.

4. Cibuľu nakrájajte nadrobno.

5. Zmiešajte fazuľu, cibuľu a ľanové semiačka.

6. Do misky dajte trochu rastlinného nápoja (použili sme ovsené) a namočte do neho plátok chleba – nenechajte ho ale dlho namočený, aby sa nerozpadol. Namočený plátok dodá zmesi vlhkosť a textúru.

6. Pridajte ho ku ostatným surovinám a znova premiešajte.

7. Zo zmesi tvarujte hamburgery.

8. Panvicu pokvapkáme olivovým olejom a hamburgery opekáme na miernom ohni z oboch strán, kým zvonka nevyzerá chrumkavo. Podávajte so žemľou, pridajte svoje obľúbené toppingy (kečup, majonézu, kyslú uhorku) a vychutnajte si!

Tip na každý deň

Pripravte viac hamburgerov a zamrazte ich. Potom vždy, keď dostanete chuť na hamburger, iba otvoríte mrazničku a o pár minút môžete mať výborné jedlo hotové. Budú chutiť rovnako dobre, ako čerstvé, ak nie lepšie, pretože príprava bude kratšia!

Anterior
Anterior

Šošovicovo-hríbové guľôčky

Siguiente
Siguiente

Pečená zelenina s fazuľou s pošírovaným vajíčkom a fetou