Brownies z čiernej fazule

Bezlepkové / Vegetariánske / 30 minút / Jednoduché

Fazuľa ako hlavná ingrediencia v brownies, koho by to napadlo? Ak by ste to niekomu povedali, bude si myslieť, že ste sa zbláznili. Pravdou však je, že výsledok je naozaj vynikajúci. V brownies nebudete chuť fazúľ cítiť, dodá im však jemnú štruktúru, vďaka ktorej je tento brownies návykový. V tomto recepte nepoužívame maslo, keďže fazuľa ho dokonale nahrádza. Skvelý spôsob ako prekvapiť priateľov a rodinu.

Ingrediencie

6 porcií

  • 3/4 hrnčeka nesladeného kakaa

  • 400 g čiernej fazule

  • 1/4 hrnčeka kokosovej múky

  • 2/3 hrnčeka kokosového cukru

  • 3 vajcia

  • 1 šálka čokoládových kúskov alebo nakrájanej čokolády

  • 1 PL espressa

  • 3 PL olivového oleja

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 1/2 ČL prášku do pečiva

  • 1 ČL soli

Postup

  1. Vložte 400 g čiernej fazule do veľkej misky, pridajte dvojnásobné množstvo studenej vody a nechajte ich cez noc namočené. Ráno sceďte a pridajte ich do hrnca aj s čerstvou vodou, priveďte do varu. Potom stiahnite plameň a nechajte ešte 90 minút variť. Po dovarení sceďte a dobre opláchnite.

  2. Teplovzdušnú rúru predhrejte na 180 °C. Všetky suché ingrediencie zmiešajte v miske: kakaový prášok, kokosová múka, kokosový cukor, prášok do pečiva a soľ.

  3. Do mixéra pridajte uvarené čierne fazule, vajíčka a rozmixujte, pridajte vanilkový extrakt, zmiešané suché ingrediencie. Opäť dobre premiešajte.

  4. Do hrnca pridajte olivový olej a ½ z čokoládových kúskov, zohrejte na miernom ohni. Zmes miešajte až kým sa čokoláda neuvarí a neroztopí. Potom odstavte z plameňa.

  5. Cesto pridajte do zapekacej misky, vylejte polovicu z polevy, posypte zvyškom čokoládových kúskov a pridajte zvyšok polevy.

  6. Pečte 35 – 40 minút, nechajte vychladnúť a nakrájajte na štvorce. Dobrú chuť.

Tip na každý deň

Ak sa venujete športu, tieto brownies sa stanú stálicou vášho jedálnička. Vďaka čiernej fazuli majú tieto brownies vysoký podiel bielkovín. Kokosový cukor má nižší glykemický index ako trstinový cukor, a preto je vhodnejší ľudí s problémami so zvýšenou hladinou glukózy v krvi. Sú aj skvelou náhradou kupovaných tyčiniek, stačí ich nakrájať a zobrať si ich so sebou na dlhý beh, cyklistiku, či turistiku.

Alternatíva pre vegánske brownies

Ak chcete pripraviť vegánske brownies, môžete vajíčka vymeniť zmiešaním troch lyžíc sódy bikarbóny a troch lyžíc jablčného octu.

Anterior
Anterior

Karfiolový „kuskus“ so šošovicou

Siguiente
Siguiente

Zimný šalát so špenátom, maslovou tekvicou, cícerom a granátovým jablkom